5 saker att tänka på när du väljer CRM

Det finns väldigt många CRM-system på marknaden – och alla påstår sig vara bäst. Så vad ska man egentligen välja? Här är fem viktiga saker att tänka på för att göra rätt val.

Grundläggande behov​

Om det finns många CRM-system, så finns det oändligt många funktioner som kan ingå i ett CRM-system. Därför är det viktigt att din organisation reder ut vilka funktioner ni söker i ett CRM, och hur ni vill att dessa ska fungera.

 

Många CRM-system är inriktade på försäljning och kan skapa stort värde för dig genom att hjälpa till att hitta nya kunder och att överblicka var de befinner sig i köpresan.

 

Andra CRM-system har mer fokus på marknadsföring. Här hittar du funktioner som sammanställer dina olika marknadsföringskanaler och ser till att du har stenkoll på alla dina leads.

 

Supportfunktioner är också en viktig del av många CRM-system, som kan hjälpa dig att underlätta företagets support så att ni enklare kan ge kunderna den service de förtjänar.

 

Självklart finns det också många system som kombinerar säljfunktioner, marknadsföringsfunktioner och supportfunktioner – och för många är det dessa som är allra mest intressanta.

Tips: Välj ett CRM som täcker alla dina behov – men som helst också inkluderar ännu fler funktioner, så att du är väl rustad för framtiden.

Tips 1
Tips 2

Integrationer

De flesta av oss använder i dag en lång rad olika program och applikationer – och att införskaffa ett nytt CRM-system kommer inte att ersätta alla dessa. Därför behöver du säkerställa att ditt nya CRM-system har möjlighet att lösa dina integrationsbehov.

Om dina viktigaste programvaror inte har färdiga integrationer till ditt CRM-system kommer du att få en frustrerande arbetsprocess och troligen även en mycket hög kostnad, då dessa integrationer måste skapas manuellt.

Vanliga integrationer som ett bra CRM-system bör ha stöd för är till exempel Microsoft 365, Fortnox och Google Ads.

Tips: Välj ett CRM som täcker alla dina behov – men som helst också inkluderar ännu fler funktioner, så att du är väl rustad för framtiden.

Användarvänlighet

Ett bra CRM är ett CRM som faktiskt används i verksamheten – det är först då det kan göra skillnad och skapa värde. CRM-systemet behöver därför vara enkelt att använda och ha ett gränssnitt och en användarupplevelse som gör dina medarbetare nöjda.

Överväg också att satsa på ett CRM med inbyggda funktioner för gamification. Gamification är en metod för att engagera och entusiasmera, genom att använda samma psykologiska mekanismer som används i tv-, dator- och mobilspel.

Det kan till exempel röra sig om automatiska topplistor över kontorets bästa säljare just nu, progress bars som visar hur ett team ligger till i förhållande till budget eller belöningar och XP-poäng som delas ut vid slutförda uppgifter. Sammantaget är gamification ett lysande sätt att få sin personal mer engagerad – och därmed också få dem att generera bättre resultat

Tips: Välj ett CRM som ser bra ut, som är intuitivt, känns rätt och som är enkelt att arbeta i. Överväg också ett CRM-verktyg med stöd för gamification.

Tips 3
Tips 4

Support

Ett bra CRM-system ska självklart fungera enligt – och helst överträffa – dina förväntningar. Men självklart finns det stunder då någonting strular, eller då du helt enkelt bara vill ha lite hjälp eller goda råd. Och det är i dessa tillfällen du behöver en snabb, personlig och kunnig support.

Många företag har i dag kraftigt dragit ner på sina öppettider för support, och särskilt hos internationella storbolag får du tyvärr ofta räkna med lång väntetid på dina ärenden.

Lägg därför extra vikt vid att undersöka hur supporten fungerar hos det CRM-verktyg som du är intresserad av. Hur tillgängliga är de, hur snabbt löser de problem och vilken kunskapsnivå är det hos personalen som hjälper till?

Tips: Säkerställ att CRM-systemet du överväger har bra och kunnig support som svarar snabbt i de kanaler och på de tider då du vill ha hjälp.

Priset

Sist men inte minst är priset en enormt viktig faktor när du ska välja CRM – och här finns det många klassiska fällor att gå i.

Det är av yttersta vikt att du tar reda på vad den faktiska kostnaden blir för det CRM du är intresserad av. Många lockar med en låg månadsavgift, men sedan växer månadskostnaden snabbt i takt med att du betalar extra för varje modul med innehåll som du lägger till.

I andra fall kan månadskostnaden se bra ut, men sedan tillkommer en mycket stor initial kostnad för installation och uppstart.

Du bör också känna till att det i dag finns utmanare på CRM-marknaden, som existerar för att utmana gamla sanningar och affärsmodeller. Sellfinity är ett bra exempel på det; i stället för en modulbaserad modell inkluderar alla funktioner direkt från första början, till en låg, fast månadskostnad på 399 kronor per användare.

Tips: Räkna ut vad den verkliga kostnaden blir för ditt CRM-system när det innehåller all funktionalitet du behöver. Ta också höjd för dyra integrations- och uppstartskostnader som många kommer försöka lura på dig i det finstilta. Och sist men inte minst – tänk på att du i dag ska kunna förvänta dig att få riktigt mycket för pengarna.

Tips 5

The game changer

Sellfinity är det självklara valet när du vill ha alla funktioner, samlade hos en och samma leverantör – och dessutom till ett riktigt bra pris.

I stället för att betala för en tjänst där du sedan måste lägga till alla relevanta funktioner ingår allting från början – och du betalar bara 399 kronor i månaden för varje användare.

Den stora fördelen med Sellfinity är att det blir enklare att sälja. Med Sellfinity skapar du fler leads och får fler avslut, men du får också mer engagerad personal tack vare det inbyggda gamification systemet.

Funktioner

399kr/

användare

Fast pris och allt ingår.

Fler artiklar